WMI | BITCOIN PORTAL

Država New York želi zabraniti nove Proof of work kripto pogone

Bitcoin and crypto mining farm. Big data center.

Zakonodavci države New York predložili su zakon kojim bi se stavio dvogodišnji moratorij na nove dozvole za otvaranje pogona za rudarenje Bitcoina.

Predložena mjera traži dvogodišnji moratorij na nove dozvole za rudare koji koriste goriva na bazi ugljika, kao i zahtjev za postojanje studiju utjecaja na okoliš s ciljem ispunjavanja klimatskih ciljeva postavljenih još 2019. godine. Postojećim tvrtkama koje se bave rudarenjem bitcoina, kao i onima koje su u postupku obnove postojećih dozvola, omogućit će se nastavak rada.

Prijedlog zakona sada ide na razmatranje guvernerki Kathy Hochul nakon što je u petak rano ujutro prošao u Senatu (36 glasova za i 27 glasova protiv). Prijedlog Zakon prošlog je mjeseca odobrila državna skupština. Hochul će imati 10 dana da odobri ili stavi veto na zakon.

Proof of work je energetski intenzivan proces

Ako bude usvojen, zakon bi predstavljao veliko ograničenje za energetski veoma intenzivan (proof of work) proces u Sjedinjenim Državama. Također taj je prijedlog u oštroj suprotnosti s politikama u državama poput Teksasa i Georgije, koje koriste porezne olakšice i blaža pravila kako bi privukle tvrtke koje se bave rudarenjem na preseljenje kod njih.

Zbog niske cijene energije iz hidroelektrana, New York se dugo vremena smatrao poželjnom lokacijom za otvaranje tvrtki koje se bave rudarenjem kriptovaluta. Tvrtke su posljednjih godina preuzele i adaptirale zastarjele tvornice koje su bile pogonjene na ugljen i plin te tamo instalirali opremu za rudarenje kriptovaluta.

“Igrači” iz kripto zajednice s jedne strane i ekološke grupe s druge strane pomno prate slučaj dok zakonodavci odvaguju prednosti i nedostatke rudarenja digitalne kripto imovine poput Bitcoina, koje zahtijevaju energetski intenzivan proces (proof of work) kako bi validirali transakcije.

Massachusetts, New York, Wyoming…

Demokratska Senatorica Elizabeth Warren iz Massachusettsa, osvrnula se na prijedlog države New Yorka, izražavajući zabrinutost zbog upotrebe velike količine energije za rudarenje Bitcoina i utjecaja tog procesa na okoliš. Senatorice Kirsten Gillibrand iz New Yorka i Cynthia Lummis iz Wyominga, koja je bila jedan od glavnih promotora kripto poslovanja, rade na sveobuhvatnoj mjeri kojom bi se regulirala volatilno kripto tržište i digitalna imovina kao nova imovinska klasa. Proces će uključivati ocjenu utjecaja na okoliš korištenja energije za rudarenje kripto imovine.

Kina je zabranila rad kripto rudarima

Nakon što su Kina i još neke zemlje prošle godine zabranile rudarenje kriptovaluta, veliki dio aktivnosti prebačen je u Sjevernu Ameriku.

Lokalni zakonodavci, ekološke skupine i klimatski aktivisti su se svi izjasnili za zabranu operacija rudarenja Bitcoina u državi New York. Iz tog razloga država New York je odgodio odluku o tome hoće li dopustiti velikom kripto rudaru Greenidge Generation Holdings Inc. da nastavi s radom.

Klimatski aktivisti diljem svijeta zabrinuti su zbog porast broja kripto rudara, koji koriste specijaliziranu računalnu opremu za rudarenje koja koristi veliku količinu energije za obradu transakcija, Usprkos tome, grupe kao što je Blockchain Association osudile su zabranu, tvrdeći da će ona pridonijeti gušenju korporativnog rasta.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Primaj novosti direktno na svoj email