Word-Me-In-Web-Logo
Search
Close this search box.

Debt: The First 5,000 Years

Debt: The First 5,000 Years

Knjiga Debt: The First 5,000 Years (Dug: Prvih 5,000 godina) klasično je djelo o dugu, posebno izdanje za desetu obljetnicu s novim uvodom Thomasa Pikettyja.

Dug: Prvih 5000 godina je fascinantna kronika malo poznate povijesti – kao i kako je definirala ljudsku povijest.

Pokazuje kako je dug definirao našu ljudsku prošlost i što to znači za našu ekonomsku budućnost.

Graeber pokazuje da su argumenti o dugu i oprostu duga bili u središtu političkih rasprava od Italije do Kine, kao i da su izazvali bezbrojne pobune.

Autor također briljantno pokazuje da jezik drevnih djela prava i religije (riječi poput “krivnja”, “grijeh” i “iskupljenje”) velikim dijelom potječe iz drevnih rasprava o dugu i oblikuje čak i naše najosnovnije ideje o pravu i krivu. I danas vodimo te bitke, a da toga nismo svjesni.

Consectetur adipiscing elit pellentesque habitant morbi tristique senectus, tellus elementum sagittis vitae et leo duis.

Debt: The First 5,000 Years

Knjiga Debt: The First 5,000 Years (Dug: Prvih 5,000 godina) klasično je djelo o dugu, posebno izdanje za desetu obljetnicu s novim uvodom Thomasa Pikettyja.

Prije nego što je bilo novca, postojali su dugovi. Svaki udžbenik ekonomije kaže istu stvar: novac je izumljen da zamijeni tegobne i komplicirane sustave razmjene. Novac je izumljen da oslobodi drevne ljude potrebe da vuku svoju robu na tržište. Problem s ovom verzijom povijesti? Ne postoji niti jedan dokaz koji bi to potkrijepio.

Ovdje antropolog David Graeber predstavlja zadivljujući preokret konvencionalne mudrosti. On pokazuje da su više od 5000 godina, od početaka prvih agrarnih carstava, ljudi koristili razrađene kreditne sustave za kupnju i prodaju robe. Koristili su te sustave prije izuma kovanica ili gotovine. U ovom razdoblju, tvrdi Graeber, također prvi put susrećemo društvo podijeljeno na dužnike i vjerovnike.

Graeber pokazuje da su argumenti o dugu i oprostu duga bili u središtu političkih rasprava od Italije do Kine, kao i da su izazvali bezbrojne pobune. On također briljantno pokazuje da jezik drevnih djela prava i religije (riječi poput “krivnja”, “grijeh” i “iskupljenje”) velikim dijelom potječe iz drevnih rasprava o dugu i oblikuje čak i naše najosnovnije ideje o pravu i krivu. I danas vodimo te bitke, a da toga nismo svjesni.

Dug: Prvih 5000 godina je fascinantna kronika ove malo poznate povijesti – kao i kako je definirala ljudsku povijest. Pokazuje kako je dug definirao našu ljudsku prošlost i što to znači za našu ekonomsku budućnost.

Primaj novosti direktno na svoj email

Najbitnije iz svijeta bitcoina

svaka 2 tjedna direktno na vaš email